|
|
|
|
|
|
PRESSSSEMEDDELELSE – august 2013
Knager det?
Du behøver ikke at være midaldrende eller ældre for, at det knirker og knager i din krop. Allerede når vi er omkring de 35 til 40 år, begynder de første skader at melde sig. Hvorfor egentlig? Da mange af disse skader jo kommer ”uden grund” - eller gør de? Der er en årsag eller flere, og disse skader vil ildsjælen og indehaver af Axeltorv Fysioterapi, Karen-Louise Pedersen, fortælle om ved et gratis arrangement i kulturhuset Bølgen den 21. august – kl. 19.00-21.00.
Det kan være svært at leve op til alle forventningerne i en travl hverdag. Vi skal både tilgodese træning til kredsløbet, træning til lungerne, træning til mobiliteten, stabiliteten, koordinationen og balancen. Hvordan får vi puttet det hele ind i hverdagen, uden at vi bliver stressede over det?
Vi vil have balance i kroppen, ellers bliver den skævt belastet, og det giver uvaner. Hvem skal træne hvad og hvorfor? Skal vi overhovedet træne. Hvad med Sundhedsstyrelsens anbefalinger?
Hvad enten du er 35 år og træner flere gange ugentligt, eller 65 år og går ture, eller 40 år og nøjes med at kigge sport på TV – eller 25 og helt ”knagefri” endnu - så kom til en lærerig aften og få helt tjek på, hvordan du investerer i dit helbred.
Der vil blive mulighed for at stille spørgsmål.
Fakta: Gratis foredrag ved fysioterapeut Karen-Louise Pedersen, Axeltorv Fysioterapi.
Kulturhuset Bølgen i Ålsgårde, Jämtlandsvej 1. Det er muligt at købe vand, kaffe m.m.
Gratis parkering, bus til døren, Lokalbanen/Ålsgårde 3 min. gang.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
02.11.2012
Parkinsons
TUG ... hollandske tests
Omkring 6000 danskere er diagnosticeret med Parkinsons. Diagnosen stilles for det meste i 50-60 års alderen, men kan også ramme unge helt ned i 20 års alderen. Årsagen til Parkinsons er i de fleste tilfælde, at kroppen mangler det vigtige signalstof Dopamin.
Typisk kendes Parkinsons på fysiske symptomer såsom ufrivillige rystelser, foroverbøjet holdning, eller at personen fryser (pludselig ikke kan bevæge sig). Man bliver dog mere og mere opmærksom på, at Parkinson også kan medføre både psykiske og kognitive problemer - også tidligt i sygdomsforløbet.
Tilbage i april 2012 deltog Kristina Hensch i kurset "Parkinsons sygdom, evidensbaseret undersøgelse og behandling.” (Evidensbaseret betyder veldokumenteret viden/ forskning, som bygger på praktisk erfaring og viden.)
Målet med kurset var at kunne undersøge og klassificere patienter med Parkinsons for at kunne tilrettelægge evidensbaserede trænings- og behandlingsforløb, fortæller Kristina Hensch, der er fysioterapeut på Axeltorv Fysioterapi.
Hendes bevæggrund for at melde sig til kurset var, at hun i det daglige behandler patienter med Parkinsons. Hendes patienter er i alle aldre. Nogle træner på hold, andre får individuel behandling enten på klinikken eller i eget hjem. Kristina fortæller, at alle med diagnosen Parkinsons har hver deres individuelle problemer.
Det var meget inspirerende for hende at deltage i kurset. Her formidledes den nyeste viden om Parkinsons ved overlæge ved neurologisk afd. på Bispebjerg Hospital, Tove Henriksen. En række dygtige fysioterapeuter fra Holland, Luxenbourg og Danmark fortalte om deres erfaringer med Parkinsons sygdom, undersøgelse, træning m.m.
Holland har i længere tid arbejdet med evidensbaseret træning til denne patientgruppe, ligesom man har udviklet et skema, ”De Hollandske retningslinjer", der giver et systematisk overblik over de problemer, man kan få i forbindelse med Parkinsons.
Udover disse guidelines er der 3 fysiske tests kaldet "TUG", en forkortelse for
Timed Up and Go, tests som anbefales til Parkinson patienter. Med disse tests kan man danne sig et godt billede af patientens fysiske formåen, samt evne til at koncentrere sig om flere ting på een gang… altså multitaske.
"TUG" testene er lette at udføre, de kræver en stol, lidt tape, stopur og tre meters gangplads.
Patienten rejser sig fra stolen, går tre meter (med eller uden gangredskab), drejer og går tilbage og sætter sig. Der tages tid på, hvor lang tid det tager at udføre testen.
Samme test udføres igen, men nu skal patienten bære et glas vand og dermed koncentrere sig om flere ting på en gang.
Til sidst udføres TUG hvor patienten denne gang skal løse en kognitiv opgave, f.eks. regne baglæns eller nævne pigenavne, der starter med A, mens han/hun rejser sig og går.
”Siden foråret har jeg på Axeltorv Fysioterapi arbejdet videre med disse tests og den inspiration, jeg fik med mig fra kurset”, siger Kristina og fortsætter:
”Mine erfaringer er positive. Det virker motiverende for både patient og behandler at arbejde med måleredskaber.”
Kristina fortæller afslutningsvis, at den systematiske opbygning, der er i skemaet "De Hollandske retningslinjer", skærper behandlerens opmærksomhed i forhold til alle de områder, vi helst skal genkende i de forskellige faser af sygdomsforløbet, måske specielt i den tidlige fase, hvor Parkinsons og de vanskeligheder, sygdommen kan medføre, ikke er så tydelige.”
|
|
|
|
|
|
|
|
|
29.09.2012
FysioPilates - en meget skånsom form for træning
FysioPilates er en form for rehabiliterings-pilates, hvor fokus ligger på stabilitetstræning for primært rygsøjlen, men også på koordinering, kontrol og bevidsthed af bevægelser.
Det handler om at lære kroppen at bruge/spænde op i de rigtige muskler på det rette tidspunkt og samtidig at slappe af i de muskler, som ikke skal bruges.
FysioPilates er en meget skånsom form for træning og er opbygget på den måde, at alle mennesker skal kunne træne det, men med forskellig intensitet og belastning alt efter hvilke fysiske forudsætninger man har.
FysioPilates er en træningsform, som kræver meget koncentration, hvor man mærker indad og øger sin kropsbevidsthed, fortæller Lisa Hallstrøm fra Axeltorv Fysioterapi i Helsingør.
Lisa stiller selv spørgsmålet:
Hvorfor skal vi træne Fysiopilates?
... og fortsætter:
Vores bevægeapparat er en sammensætning af bl.a knogler, led, muskler og nerver.
En af forudsætningerne for at vores krop skal fungere normalt, er ledbevægelse. Kroppens led kan bevæge sig inden for de rammer, vi kalder normal bevægelighed. Leddene kan være rigide med for lidt bevægelighed eller hypermobile, hvor bevægeligheden er for stor. Ved rigide led er det vigtig at strække og smidiggøre strukturer/væv, der er for stramt, og ved hypermobile led handler der om at stabilisere alt for bevægelige strukturer ved hjælp af træning.
Alle de bevægelser vi laver i hverdagen stiller konstante krav til muskelkorsettet, som hele tiden skal stabilisere rygsøjlen.
Muskelkorsettet består af bækkenbunden, de dybeste mavemuskler, de dybeste rygmuskler og den store åndedrætsmuskel. Nervesystemet skal justere graden af muskelspænding i korsettet, og præcis som en computer skal kroppens programmer opdateres og vedligeholdes løbende.
Det bliver de gennem daglig bevægelse og målrettet træning. Alle bevægelser skal læres og lagres som millionvis af små programmer i kroppen. Når hjernen har lært et bevægemønster, sidder det godt fast.
Hvis bevægelsen er indlært i et fejlmønster fx pga dårlig arbejdsstilling, dårlig holdning, overvægt osv., så vil kroppen rutinemæssigt og automatisk benytte sig af fejlbevægelsen, indtil en ny bevægelse er indlært og blevet rutine.
Når kroppen/ryggen er i sin neutralstilling, betyder det, at led/disci/ledbånd og muskler har optimale forhold for at arbejde. Det er en hvilestilling for strukturerne i ryggen, og det er i denne stilling vi arbejder i FysioPilates.
Man kan inddele musklerne i vores krop i tre forskellige typer. De dybe, stabiliserende muskler, som sidder tættest på leddene, de overfladiske muskler, som spænder over flere led og laver store bevægelser, og de mellemliggende muskler som kontrollerer bevægeudslag og bevægekvalitet.
I FysioPilates arbejder vi med alle tre typer af muskler, men fokus ligger på de dybe, stabiliserende muskler. Når vi laver bevægelser, så skal de dybe stabilitetsmuskler skåne og kontrollere vore led.
Hvis de dybeste muskler ikke fungerer optimalt, betyder det, at ryggen mangler en vigtig støtte. Dermed overbelastes de overfladiske muskler, knogler og led. Muskelkorsettet fungerer som en aktiv beskyttende enhed omkring rygsøjlen under alle former for bevægelse og i alle stillinger.
Lisa Hallstrøm, der er fysioterapeut og uddannet FysioPilatesinstruktør, gør det meget tydeligt, da hun til sidst siger:
”For at bygge et hus som holder i al slags vejr, kræves det en stabil grund at stå på, og det samme gælder for vores krop".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pressemeddelelse 13.08.2013
Sig goddag til en glad ryg.
Mange mennesker oplever rygproblemer på et eller andet tidspunkt i livet. Årsagerne er ofte uklare, og derfor findes der ingen enkelt behandling.
Men hvad er rygproblemer, og hvordan kan man afhjælpe dem??
Vigtigst er at få lavet en grundig undersøgelse for at udelukke anden alvorlig sygdom og for at få stillet en diagnose.
Rygproblemer dækker over et stort antal problemer og kan inddeles i mange undergrupper, måske er det også derfor, der er så mange forskellige måder at behandle det på.
Til dig, der skal ud og navigere rundt i junglen af behandlingstilbud, kommer her en lille guide/forklaring til de forskellige behandlingsmuligheder der findes - fortæller Karen-Louise Edelgaard Pedersen, indehaver af Axeltorv Fysioterapi i Helsingør.
Nogle gange mangler rygsøjlen bevægelighed. Det kan være på grund af slid, statiske arbejdsstillinger gennem lang tid eller grundet en kronisk diagnose, som resulterer i manglende motion, nedsat ledbevægelighed, smerter og måske udstrålende smerter.
Formålet med McKenzies behandlingskoncept er at sikre normal bevægelighed. Det vil sige, at man introduceres til øvelser, der strækker på de forskellige strukturer i kroppen, som er blevet for stramme. Heri vil indgå bevægeøvelser som smidiggør det stramme væv, og som også kan bruges som forebyggende øvelser.
Andre gange oplever vi, at rygsøjlen (eller kroppen generelt) har så stor bevægelighed, at personen har svært ved at styre bevægeligheden. Det ses ofte efter trafikulykker, langvarige rygsmerter eller ved hypermobilitet. Det kan resultere i instabile led og smerter. Personen har godt af at få styrket den muskulatur, der hjælper kroppen til at holde styr på alle led i rygsøjlen, både de store og de små led.
Øvelser fra Fysiopilates er den træningsform, som sikrer, at du som udøver får fat i de små muskler, der har ansvaret for at holde dig stabil. Stilles der for høje krav til øvelserne, vil det være overflademusklerne, der tager over, og de små muskler, der giver op…igen. Derfor foregår træningen på rolige hold med meget koncentrerede øvelser.
Mange typer rygproblemer kan afhjælpes med instruktion og vejledning, i et samarbejde mellem dig og fysioterapeuten. Aktiv daglig bevægelse kræver koordination, balance og samarbejde mellem mange led og muskler. Hvis enkelte led er årsag til, at aktive bevægelser ikke kan udføres, kan fysioterapeuten med manuelle teknikker (Manuel terapi) mobilisere (og evt. manipulere) specifikke led og derved hjælpe til med at sikre den normale bevægelighed efterfølgende.
Når man har fri funktionel bevægelighed og stabilitet i kroppen, kan man udfordre sin krop med mere udfordrende træning, som tilbydes mange forskellige steder. Her gælder det om at vælge det, man synes er sjovt, siger Karen-Louise Edelgaard med et smil.
Sjov træning, der får smilet frem, er meget mere motiverende end træning, man bør og skal for ellers…….!
Axeltorv Fysioterapi
Bjergegade 22, 2. sal
3000 Helsingør
Telefon 49 21 80 22
www.axeltorvfysioterapi.dk http://axeltorvfys.dk/nyhedsbrev
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pressemeddelelse 28.06.2012
Vidste du, at tre ugers ferie kan være fysisk afvikling?
Ferietid er lig med dasetid! Det lyder sikkert tillokkende, men det er ikke en god ide for din krop.
Hvis du er vant til at træne regelmæssigt til hverdag, kan en tre ugers sommerferie med familien ende med at være det helt modsatte af, hvad du havde forestillet dig. Det der skulle have været tiltrængt restitution, kan ende med at blive fysisk afvikling, og din krop kan være blevet 10-20 år ældre ved hjemkomsten.
Når du indtager solvognen og giver den fuld das, påvirkes din krops kemi voldsomt. Og det er simpelt hen p.g.a. de inaktive muskler.
Musklernes funktion er nemlig ikke blot at bevæge din krop, men de udgør et vigtigt hormonproducerende organ. Hormonerne påvirker kemiske processer i kroppen, og når der ikke er stimulation fra aktive muskler, ændrer kroppens kemi sig i meget sørgelig retning. Der lagres mere fedt de kedelige steder, altså rundt om organerne, muskelmassen svinder, og følsomheden for sukker og fedt i blodet nedsættes, hvilket også er, hvad der kendetegner tybe2 diabetes.
Og dette er målbart efter blot 2 ugers ferie - af den dasende slags! - fortæller fysioterapeut Charlotte Hovgaard fra Axeltorv Fysioterapi.
Derfor giver det god mening at pakke et par øvelser ned i kufferten inden afgang – det kan være et par gulvøvelser til ryg, mave, arme og ben og/eller du kan tage et par gode traveture i ferielandet.
Pointen er, at det ikke behøver at være meget eller besværligt – bare du gør et eller andet… slutter hun med et smil.
Axeltorv Fysioterapi holder åbent hele sommeren.
www.axeltorvfysioterapi.dk & www.axeltorvfys.dk
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pressemeddelelse den 12.06.2012
Masser af roser til Axeltorv Fysioterapi.
Vi havde det på fornemmelsen, men havde aldrig spurgt.
Da Axeltorv Fysioterapi skulle have revideret tekst og design, foreslog deres tekstforfatter, at der blev kreeret et lille opslag ”Det siger patienterne” til klinikkens reception. Der blev opstillet en boks til besvarelserne, men forventningerne var ikke særlig høje, for hvem ville dog skrive udtalelser om noget så personligt som et behandlingsforløb.
Boksen har blot stået der i ganske kort tid, og jeg er da både overrasket og stolt over, at så mange allerede har benyttet lejligheden til at skrive en udtalelse, fortæller klinikkens indehaver Karen-Louise Edelgaard.
I disse udtalelser får vi nu et nyt syn på, hvordan klinikken opfattes udefra.
Vi har – det er nok naturligt – fokuseret på vort fagligt stærke team og kompetencer. Det gør vore patienter selvfølgelig også, men de lægger også stor vægt på det gode humør, de smil og den venlighed, de bliver mødt med.
Punktet på vort website ”Det siger patienterne” er ligesom ”tilmeld Nyhedsbrev” nye tiltag.
Vi vil følge tidens trend og formidle vore fysioterapeuters mange kompetencer og specialer i et nyhedsbrev om behandlingsformer, terapi, forskning, krop, fysik, sundhed og meget mere.
Vore fysioterapeuter vil på skift skrive nyhedsbrevene, der efterfølgende vil blive lagt på det specielle website, der er udarbejdet til netop nyhedsbreve. Her vil vi samle ny viden til gavn for vore patienter, siger Karen-Louise Edelgaard med et smil.
Vi ved, som fagpersoner, hvad der gemmer sig bag f.x. udtrykkene Re5, McKenzie, Kinetic Control, MTT, FysioPilates og mange flere, denne viden vil vi gerne dele med vore patienter. Det giver tryghed slutter Karen-Louise Edelgaard.
Axeltorv Fysioterapi
Bjergegade 22, 2. sal
3000 Helsingør
Læs udtalelserne her www.axeltorvfysioterapi.dk
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pressemeddelelse; den 5. juni 2012
Axeltorv Fysioterapi har fået nyt design på sin opdaterede website – nu også med Nyhedsbrev.
Er du interesseret i motion, krop, fysik, nye behandlingsformer, forskning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet på www.axeltorvfys.dk.
Tilmelder du dig inden den 18. juni, deltager du i lodtrækningen om bogen Behandl din egen ryg af Robin McKenzie.
Vinderen får direkte besked og offentliggøres i vort første nyhedsbrev den 19. juni.
|
|
|
|
|
|
|
|