Axeltorv Fysioterapi / Artikler fra Axeltorv Fysioterapi / Har du en holdning til din holdning?

Har du en holdning til din holdning?

”Hej, det er mig med den dårlige holdning – altså den fysisk dårlige…”
Citat fra en af vores dejlige, humoristiske patienter.


                              Vi mennesker er født med holdningsreflekser i vores krop, således at vi kan holde os oprejste her på jorden.
Jeg er betaget af skelletter, fordi de er vores bærende konstruktion, vores indre stillads. Uden dette stillads ville vi være som ”en pose” på jorden.

Vi mennesker har rejst os helt op. Vi står oprejst.
Tyngdekraften hjælper os at stå fast og vækker vores holdningsreflekser, således at disse aktiveres. Dette sker helt automatisk – det er ret fantastisk.


Vores reflekser kan gøre os ranke og lette.

For små børn fungerer disse reflekser, se blot hvordan de sidder på gulvet og balancerer deres små hoveder på toppen af rygsøjlen. Når de bukker sig frem for at samle noget op fra gulvet, holder de automatisk hoved og krop samlet som en helhed.

Dyrene og små børn bruger deres kroppe hensigtsmæssigt.
Holdningsreflekserne lever, er funktionsdygtige og bruges helt naturligt. Tænk for eksempel blot på en stor hest på 700 kg, der kan bevæge sig graciøst fremad og næsten svævende let i trav.

Desværre har vi mennesker en tendens til med tiden at få en uhensigtsmæssig holdning grundet brugen af vores kroppe.
Vi sidder og hænger på en stol, læner maven mod køkkenbordet når vi laver mad, falder sammen på flere pudsige måder og støtter os til borde og ting for at finde balancen stående – sætter hænderne i siden, krydser arme og meget mere.

Vi kan få ondt i kroppen af det og søger at rette os ud eller folde os ud igen. Vi bliver trætte i kroppen og kan få sværere ved f.eks. at gå en længere tur eller komme op ad trappen.
Når reflekserne ”sover”, er passive, ikke aktiveres eller bruges, bliver vi tunge i kroppen og i vores bevægelser.

Der er mange måder til at blive bevidst om og træne sin holdning. Vi fysioterapeuter har flere veje, alt efter hvad vi har lært, vores erfaring, og hvem vi er.

For 3 ½ år siden mødte jeg Ketty Dalsgaard, som underviser i naturlig holdning baseret på Alexander teknik.
Alexander teknikken bruges ofte af skuespillere og sangere, bl.a. Sting, Madonna og Sir Paul McCartney.

Naturlig holdning kan forbedre mange funktioner i din krop, da den er med til at skabe mere plads til lunger, hjerte, organer, og ligesom dine led får de et mindre tryk.

Det er en livsstil, en naturlig intelligens i kroppen, der kan vækkes.
Egentlig er det at overlade kroppen til selv at finde den sundeste måde at stå, sidde og bevæge sig på. Kropsbevidsthed som medicin eller som din egen vejleder.

At dit hoved vejer ca. en tiendedel af din vægt og er en slags ”kugle”, som balancerer på toppen af din bevægelige rygsøjle, er et nøglepunkt eller primær kontrol. Det er stedet for kroppens balance og er lige der, hvor de mødes på to cirka 2 cm led-flader mellem nakkeben og den øverste nakkehvirvel, Atlas.

Alexander Teknik, Helsingør, Axeltorv FysioterapiHer kan du enten invitere til en forlængelse af rygsøjlen (den opleves lettere), eller skabe en forkortelse (tyngden går nedad i rygsøjlen og skelettet).

Dette er blot én af måderne til at finde balancen i kroppen.

Min niche som fysioterapeut – at kombinere ovenstående med at samle leddene – er unik. Dette kan også være nyttigt for hypermobile. (Mere om det i et senere nyhedsbrev).

Din holdning og balance i kroppen kan som sagt trænes på mange måder, f.eks. via stabilitetstræning, FysioPilates og nu også med Alexander teknik – altså noget for enhver smag og holdning.

En sund holdning giver dig en gladere krop og et gladere sind, da alt i kroppen har en afsmittende effekt og handler om balance.

Anett Nilsson
Axeltorv Fysioterapi, Helsingør
Axeltorv Fysioterapi * Bjergegade 22 C * 3000 Helsingør * Tlf. 49 21 80 22