Gode undskyldninger er der nok af

Axeltorv Fysioterapi





Hvad nu hvis... - de gode undskyldninger for ikke at træne!

Vi kender alle de dage, hvor træningen ikke står højest på listen over ”things to do” i løbet af dagen.

Her skal du spørge dig selv – hvad ønsker jeg at opnå med min træning? Hvad er mit mål med træningen? Ønsker jeg at være smertefri? Ønsker jeg at reducere min smerte? Ønsker jeg at forbedre min kondition? Ønsker jeg at forebygge eventuelle kommende skavanker? Ønsker jeg at kunne løbe 5 km? Eller ønsker jeg at kunne løbe?

Et mål skal kunne fastholde dig i din træning. Et mål skal for dig give mening, være realistiskt og specifikt, målbart og gerne inden for en bestemt tidsramme – eventuelt kan du opsætte delmål undervejs.

Undskyldninger for ikke at træne er der nok af – dog ikke når det kommer til de gode af slagsen. Men der findes faktisk nogle, der er så tilpas fornuftige, at du med 100 procent god samvittighed kan droppe øvelserne og blive væk fra elastikken.

Chris MacDonald, cand. scient. i human fysiologi har listet nogle undskyldninger op, som rent faktisk er gode: 

1. Smerter

Smerter er et tegn på en virkelig eller mulig vævskade (se evt. sidste nyhedsbrev fra Axeltorv fysioterapi). Smerter er et tegn på, at din krop har behov for hvile. Har du en skade, gælder det om at starte langsomt op med træning. Følg din fysioterapeuts vejledning. 

Den gode undskyldning bliver dårlig når ... Du er øm i musklerne og tror, at det er en tilstand, der løser sig bedst på sofaen.

- Når du er øm i musklerne, er det et udtryk for, at musklerne ikke er færdige med at restituere. Men selvom musklerne ikke skal belastes yderligere i en periode, betyder det ikke, at du ikke må bevæge dig. Når du er øm, handler det ikke om at lave ingenting, men om at skifte motionsform og intensitet. Er du for eksempel blevet øm af at løbe, kan du sagtens tage en stille tur på cyklen.

2. Du er syg

Sygdom er et symptom på, at der er noget galt. Har du feber, skal du ikke træne. Når du er syg, bliver du træt, fordi kroppen trænger til hvile. Hvis du i stedet træner, forlænger du sygdommen, fordi kroppen ikke får ro til at komme sig.

Den gode undskyldning bliver dårlig, når… Du vågner med et lille nys og et endnu mindre host, og det får dig til at overveje, om du ikke skal droppe træningen og i stedet spise frokost med dine venner/veninder.

3. Et andet menneske har brug for dig

Den vigtigste ressource i dit liv er venner og familie, og hvis de har behov for dig, så skal du selvfølgelig prioritere dem.

Den gode undskyldning bliver dårlig, når… Den fører til, at du slet ikke får bevæget dig. Husk altid at lægge en plan B. Hvis du ikke kan træne i 45 min, som du havde tænkt dig, så gør det i 20 min. Vær forandringsparat.

4. Du er sulten

Har du sprunget frokosten over, og knurrer maven voldsomt, kan det være en god idé at udskyde træningen, til du har spist.

Er du vildt sulten, er det dumt at træne, fordi det betyder, at du ikke får så meget ud af din træning med samme intensitet.

 

Den gode undskyldning bliver dårlig, når… Du bruger den ofte.

Hvis du ofte er så sulten, at du ikke får trænet, er du måske for dårlig til at planlægge. Dermed er du i en situation, som du kan planlægge dig ud af.

Chris MacDonald mener, at en god undskyldning er én der forhindrer dig i at gøre noget, som du egentlig gerne vil. En dårlig undskyldning derimod er en tanke, du får, fordi der er noget, du ikke har lyst til at gøre.

Vær opmærksom på, at du har behov for planlægning for at opnå dit mål. Sørg derfor at lave en god planlægning i løbet af ugen – hvornår passer din træning ind i din hverdag? Hvornår ved du med dig selv, at du mindst muligt kan snyde udenom?

Kære medtræningsfolk – lav jeres mål – vid at der findes få gode undskyldninger for ikke at træne, men benyt jer gerne mindst muligt af dem. God fornøjelse med træningen.

 

Dette er årets sidste nyhedsbrev. Derfor skal der være plads til refleksion over året, der er gået.

Vi har både fået en ny sekretær samt flere nye fysioterapeuter. Det har tilført nye idéer, behandlingsmetoder og anden fornyelse til klinikken - til gavn for både patienter og kollegaer.

Vi har i løbet af året holdt foredrag på Bølgen med emnerne ”Mindfulness” og “Pas på din krop” samt deltaget i faglige kurser og fagdage.

Vores hjemmeside bliver brugt flittigt og er fortsat en aktiv del af klinikkens kommunikation. Vi er også kommet på facebook, hvor der er rigtig god aktivitet. Vi har fået mange “likes” - det er vi glade for.

Vi glæder os til foråret 2014, hvor den store renovering af vor bygnings facade “falder på plads”.

Klinikken holder lukket i helligdagene. Vores sekretær holder juleferie. Derfor kan du komme i kontakt med os mandag d. 23/12, fredag d. 27/12 samt d. 30/12 ved at lægge navn og telefonnummer på vores telefonsvarer.

Vi er glade for vort samarbejde med andre faggrupper i byen. Blandt andet kiropraktorer, praktiserende læger, fodterapeuter, LOF, Aftenskolen, Dansk Vaccinationsservice, bandagister m.fl.

Vi ser frem til 2014, hvor vi fortsat glæder os til at opdatere Jeres viden om fysioterapi inden for mange forskellige områder.

Axeltorv Fysioterapi ønsker alle en Glædelig Jul

og et godt – og helsebringende – Nytår.

 

Axeltorv Fysioterapi * Bjergegade 22 C * 3000 Helsingør * Tlf. 49 21 80 22