Et menneske kan klare sig uden mad i tre uger, uden vand i tre dage, men kun i tre minutter uden ilt.
Mennesket tager i snit godt 20.000 vejrtrækninger om dagen – over ½ billion igennem et liv. Uanset hvem du er, og hvor du er i livet, kan du få noget ud af at rette større opmærksomhed mod dit åndedræt. Åndedrættet er en skattekiste for både krop og sind.
Vejrtrækning: Vi trækker vejret med en muskel, der sidder som en kuppel under lunger og hjerte og oven på organer og tarme. Åndedrætsmusklen har forbindelse til både lunger, hjerte, organer, tarme og ikke mindst de dybe muskler i både ryg og mave samt bækkenbundens muskler. Åndedrætsmusklen sørger for, at der pumpes luft ind og ud af lungerne. Den fungerer ganske enkelt som et stempel, der bevæger sig ned og op for hver eneste vejrtrækning. Jo mere åndedrætsmusklen aktiveres og bevæges, desto mere luft er du i stand til at trække ind og ud af kroppen. Det gælder om at udvide lungerne optimalt, så luften kan sive ind.
Lungerne er en slags beholdere, hvori udvekslingen af ilt og kuldioxid foregår. Denne udveksling foregår mest effektivt i bunden af lungerne, hvorfor det er vigtigt at udnytte denne del, når du trækker vejret. Det vil sige: Husk at trække vejret dybt.
Træk vejret gennem næsen, da luften herigennem fugtes, varmes og renses. Det er desuden mere beroligende for kroppen, nervesystemet og musklerne at trække vejret gennem næsen. Når du bliver forpustet, er det helt naturligt, at du også bruger munden til at trække vejret med.
Hjælpemuskler: Vi har nogle såkaldte hjælpemuskler for åndedrættet. Disse sidder fast på ribben og brystkasse højt oppe i skulderområdet. De er i stand til at udvide lungerne yderligere, således at ekstra ilt kan komme ind i lungerne. I en almindelig hvilevejrtrækning har vi ikke brug for hjælpemusklerne. Det vil sige, at skuldrene IKKE skal arbejde med, så længe vi er i hvile. Når vi derimod er aktive og bliver forpustede, er det meningen, at netop disse muskler skal hjælpe os til at trække vejret.
Vore celler lever af ilt: Normalt tænker vi ikke så meget over vores vejrtrækning, selvom vi bruger den hele tiden. Men åndedrættet er uden diskussion kroppens vigtigste prioritet.
Hjertet kan ikke slå, hvis vi ikke trækker vejret. Alle kropsfunktioner er afhængige af åndedrættet, altså den ilt der sendes rundt i kroppen via vejrtrækningen. Ilt er cellernes vigtigste næringsstof. Jo bedre vi ilter cellerne i vores krop, desto bedre forhold har alle kroppens funktioner.
Ved at fokusere på og arbejde med vores vejrtrækning, kan vi stimulere vore kroppe til at blive sundere, gladere, mindre stressede, få mere overskud og energi samt øge koncentrationen. Faktisk kan en god vejrtrækning også hjælpe på fordøjelsen, en dårlig ryg og give en bedre nattesøvn.
En ikke optimal vejrtrækning kan give symptomer: Mange af os benytter ikke kroppens fulde åndedræt.
Det kan der være mange forskellige grunde til. Det kan f.eks. være vores livsstil, stress, kultur, mode, jantelov, tøj, stram livrem, stram BH, dårlig kost, dårlig holdning, stive muskler og led, tanker, følelser, bekymringer, for lidt søvn, medicin og rygning. Disse er en række bud på en ikke optimal vejrtrækning.
Der kan være mange symptomer på en ikke optimal vejrtrækning. Nogle af de mest kendte er træthed, muskelspændinger i ryg, skulder og nakke, dårlig blodcirkulation samt dårlig fordøjelse. Også en dårlig ryg kan være et tegn på et problem i forhold til åndedrættet.
Den optimale vejrtrækning i hvile: Tænk over din udgangsposition i kroppen – sidder du og falder sammen i stolen, har kroppen svært ved at trække vejret. Ret dig op. Træk vejret gennem næsen. Fokuser på at trække luften helt ned i bunden af lungerne og mærk efter, hvad der sker i kroppen. Ved en meget dyb vejrtrækning kan du næsten få følelsen af, at du holder vejret et par sekunder. Ånd derefter langsomt ud.
Gevinster ved optimal vejrtrækning:
• Fungerer som dit indre brusebad, hvor affaldsstoffer renses ud, og ny næring sendes rundt via den øgede blodcirkulation. 70 procent af vores affaldsstoffer skal ud igennem vejrtrækningen.
• Forøger din lungekapacitet, så du har langt større motorkraft til fysisk udfoldelse.
• Optimerer din fordøjelse ved at massere organer og tarme ved hvert eneste åndedrag.
• Virker som en beroligende pille for dit nervesystem. Ved bare et enkelt ekstra godt åndedrag kan f.eks. mængden af stresshormon sænkes.
• Virker slankende på grund af den forbedrede fordøjelse, cirkulation, udrensning og balancen i nervesystemet. Når kroppen udsender mindre stresshormon, så vil den meget lettere give slip på fedtdepoterne.
• Giver ro til natten og fungerer som den bedste sovepille, du kunne ønske dig.
• Giver færre muskelspændinger, bedre kropsholdning og virker meget positivt på hovedpine.
• Virker smertestillende.
• Virker blodtryksnedsættende via påvirkningen af den beroligende del af vores nervesystem, parasympaticus.
• Virker yderst positivt på tanker, følelser og kropsbevidsthed og kan være angst- og depressionsdæmpende.
• Stimulerer alfabølge-aktiviteten i hjernen, som blandt andet styrker koncentration og indlæringsevne.
Artiklen er et resumé af fysioterapeut Lotte Paarup’s artikel på netdoktor.dk. Lotte Paarup er uddannet fysioterapeut med stor ekspertise indenfor åndedrættet. Hun er indehaver af firmaet: ”Den intelligente krop”, hvor hjemmesiden Åndedrættet.nu er den del af Denintelligentekrop.dk.
På disse hjemmesider kan du søge viden indenfor åndedrættet, fordybe dig i åndedrættet samt finde gode øvelser til, hvordan du kan forberede dit åndedræt.
Ydermere har Lotte Paarup skrevet bogen: ”Åndedrættet - sund ryg hele livet”. En fantastisk bog der giver ideer til mange øvelser og eksempler på, hvad du kan ændre i netop din hverdag.
Bodil Rømer