GLA:D Træning

Flere og flere med slidgigt træner sig i bedring og helt eller delvist ud af medicinen.

Godt Liv med Artrose i Danmark. GLAiD er den muntre, men korrekte betegnelse for træningen, der henvender sig til den voksende gruppe af mennesker, der har artrose. Træningsformen er en af nyere tids største succeser inden for fysioterapi.

To livsglade mennesker deltager begge i ugentlig GLA:D træning hos Axeltorv Fysioterapi.

GLAiD - Axeltorv FysioterapiPå denne forårstirsdag formiddag, mellem regnbyger, er det en fornøjelse at møde to positive mennesker, der begge har valgt at gøre noget ved stivhed, ømhed, smerter, hævelser og meget andet. De sidder her efter træning, har overskud og er veltilfredse, og måske det vigtigste - uden smerter.

Et langt liv må jo sætte sine spor, kunne man tænke. Men ingen af disse to har ligget på den lade side, begge har været særdeles aktive både i erhvervslivet og med hensyn til sportsudøvelse.

Tidligere administrerende direktør i Interroll, Claus Olsen, har spillet tennis, gået i træningscenteret og spiller stadig golf.
Tidligere reception- og konferencechef på Marienlyst, Harriet Myrvang, har været meget aktiv som håndboldspiller, dyrket atletik, spillet tennis, og løbet på ski – hun er vel nordmand.


Kaptajn vom.
Claus Olsen fortæller, at hans ene knæ en dag efter et spil golf pludselig svulmede op. Han fik stærke smerter, havde problemer med at gå - også op og ned ad trapper. Han fik anbefalet at besøge en reumatolog, og denne fortalte ham efter scanning, at han havde slidgigt og podagra. I modsætning til mange andre gigtsygdomme kender man årsagen til urinsyregigt. Det betyder, at man kan få en effektiv behandling, som består af forebyggende medicin og eventuelt også visse ændringer af livsstil.
GLAiD Træning - Axeltorv FysioterapiClaus Olsen havde dog stadig problemer med knæet og fik herefter Re5 behandling hos Karen-Louise Pedersen. Hun fortalte ham i efteråret om den nye træningsmetode GLA:D. Claus Olsen siger, at det er det bedste, der er sket.
Man træner alle muskler rundt om leddet med nedbrudt brusk. Han træner én til to gange om ugen, får pulsen op og mere sved på panden end i træningscentret. Han får brugt kroppen og de muskler, han ikke har trænet meget før, og får brugt sin krop som vægt. Han har ikke tænkt sig at stoppe, for han har ingen smerter mere.

Sov med hænder ud ad vinduet.
I 1993 fik Harriet Myrvang så mange smerter i sine fingre, at hun måtte flytte sin seng for at sove og lægge hænderne ud ad vinduet, hvor der var køligt. Kulden lindrede, men det var, som om hendes hænder blev stukket med nåle. Harriet Myrvang blev også henvist til reumatolog, som fortalte, at hun havde slidgigt i sine led i fingrene. Dette blev behandlet med smertefulde indsprøjtninger i finger- leddene. Efter nogle år med kontrol kom hun på Hillerød Hospital, også med et hævet knæ, hvor man tilbød hende et nyt knæ, som hun takkede nej til.
Hun takkede også nej til middagsinvitationer, hvor der var buffet. Hun kunne simpelthen ikke rejse sig fra stolen.
På et senere tidspunkt blev hun opereret på Hamlet, med godt resultat. Herefter kom smerter i det andet knæ, og man fortalte hende, at også dette skulle opereres. Nej tak, var hendes svar. Hendes læge, der netop havde været til information om GLA:D træningen, henviste til Axeltorv Fysioterapi.
Harriet Myrvang tilmeldte sig det første hold. Hun har i dag ingen smerter i knæet, og også hendes frosne skulder er blevet bedre. Og hendes lille firbenede nyder godt af hendes nyvundne mobilitet.

Samstemmende siger de, at de vil råde alle, der har slidgigt, til at gå til GLA:D træning.

Tekst; Regitze Schmidt

OM:
GLA:D træning er gruppetræning med patientuddannelse, træning og evt. vægttabsrådgivning - en gennemførlig vej til behandling af artrose relaterede smerter i knæ og hofter.

De 40-60 årige får mest ud af træningen, men jo tidligere man begynder, desto bedre bliver resultatet.
 
Flere og flere benytter sig af vort tilbud om at deltage på fortsætter-hold. En stor gruppe patienter reducerer medicinforbruget, og cirka en tredjedel lægger medicinen helt på hylden.


GLA:D artikel i Helsingør Dagblad, Axeltorv Fysioterapi
 
Artikel om GLA:D-træning i Helsingør Dagblad den 18. december 2015.
 
Klik på billedet for større.
Axeltorv Fysioterapi * Bjergegade 22 C * 3000 Helsingør * Tlf. 49 21 80 22