Nye indlæg

Kategorier

Axeltorv Fysioterapi i Helsingør
 
 
Her er Sidste Nyt med inspiration 
fra
Axeltorv Fysioterapi
 
 
 
 
 
.

Godt lys gør os sundere og gladere

11-12-2018 13:09
Godt lys gør sundere og gladere, Axeltorv Fysioterapi
Gør noget godt for din nattesøvn, dit immunforsvar og dit humør - og bliv samtidig mere effektiv.
 
Hvordan? Kom udenfor - hver dag.
 
 
 
Vil du gerne sove bedre om natten, styrke dit helbred og komme i bedre humør?
Så er løsningen måske enklere end du tror. Hvis du sørger for at få en vis portion dagslys hver dag, opnår du nemlig en række positive gevinster.

Dagslyset har blandt andet stor indflydelse på vores døgnrytme og dermed vores søvnkvalitet. Celler i øjet registrerer lys og farver, og via komplicerede forbindelser hæmmer lyset dannelsen af melatonin, der populært kaldes et søvnhormon.
Man kan sige at lyset holder os vågne på det rigtige tidspunkt af døgnet og får os til at sove bedre om natten.
Og det er godt for helbredet – søvn styrker blandt andet vores immunforsvar og vores effektivitet.

Dagslyset varierer i intensitet og farve hen over døgnet, og særligt lyset om morgenen er vigtigt.

Dagslys giver glade og produktive medarbejdere
Lysets intensitet er også afgørende for humøret, ved vi fra forskning. En undersøgelse fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Aarhus Universitetshospital har blandt andet vist at folk der er ude i dagslys mindst to timer hver dag, har 40 pct. lavere risiko for at blive triste og deprimerede end andre.
Men selvom vi får mest ud af dagslyset ved at være ude, så giver det også mening at lukke mere lys ind i vores boliger og på arbejdspladserne. Flere undersøgelser peger blandt andet på at vi – både voksne og skoleelever – arbejder mere effektivt i rum der er godt belyst af dagslys.
 
Slip mere lys ind – men pas på reflekserne
Det er i princippet intet problem at konstruere bygninger så der kommer meget dagslys ind. Problemet er bare at vi ikke uden videre kan lukke så meget lys ind som muligt. Store vinduer mod syd og vest i moderne byggerier har de seneste år været årsag til alt for varme arbejdsrum. Det er ubehageligt, det dæmper produktiviteten, og det koster energi til køling. Et andet problem er at stærkt lys blænder og giver ubehagelige reflekser i computerskærme.
Allerhelst skal dagslyset tænkes ind i arkitekturen fra begyndelsen.
Mindre dybe rum og højere til loftet, samt mindre vinduer mod syd og større mod nord, er blandt løsningsforslagene.
Er byggeriet først færdigt, må man finde lappeløsninger til af afhjælpe generne. Det kan man få hjælp til på blandt andet Indeklimaportalen.dk, hvor man også kan finde konkrete anbefalinger til lys i nyt byggeri.

Forskerne anbefaler at vi er ude mindst to timer hver dag – vi skal nemlig helst udsættes for mindst 2.500 lux to timer i døgnet. Det svarer til lyset en grå vinterdag. Lyset udenfor varierer 2.500-100.000 lux. Et typisk kontormiljø giver mellem 100 og 500 lux.
 
 
Af: Marianne Nørup, fysioterapeut
Foto: Scanpix/Iris
 
 
Sådan får du lys nok

* Gå udenfor hver formiddag
Vi kan på ingen måde få lys nok indenfor til at regulere døgnrytmen og humøret. Særligt om vinteren er det derfor vigtigt at gå en tur udenfor – jo tidligere på dagen, jo bedre. Tilbring fx fast formiddagspausen udendørs, og gå udenfor når lejligheden ellers byder sig.

* Arbejd tæt på dagslyset
Det er vigtigt for at du kan være effektiv og føle dig godt tilpas, at du har et godt dagslysindfald på arbejdspladsen. Placer om muligt din arbejdsstation tæt på et vindue, men sørg for god solafskærmning, både ift. reflekser og varme. Anvend helst en solafskærmning der sætter ind inden lokalet bliver overophedet.

Kilde: Indeklimaportalen.dk

Kategori: Inspiration
Bevægelse i kroppen, holder dig på toppen.
Axeltorv Fysioterapi * Bjergegade 22 C * 3000 Helsingør * Tlf. 49 21 80 22