Motion løfter humøret
Fysisk aktivitet kan forebygge depression, mindske angst – og slet og ret gøre dig glad!
Trænger du til at komme i bedre humør? Fylder bekymringerne for meget? Føler du at du er ved at miste modet?
Så er du ikke alene. For nok er danskerne flere gange kåret til verdens lykkeligste folk, men vi oplever også en foruroligende stigning i forekomsten af psykiske sygdomme og symptomer. Samtidig lever vi lige nu i en usikker og utryg verden, hvor vores mentale sundhed er et vigtigt fokuspunkt.
Heldigvis er der ting du forholdsvist nemt og smertefrit kan gøre, som med stor sandsynlighed vil gøre dig godt, og som tillige fører en række positive sidegevinster med sig.
Motion og fysisk aktivitet har nemlig en overraskende stor rolle når det gælder vores mentale helbred. Eksempelvis viser et nyere studie at motion kan booste vores generelle følelse af glæde.
Forskerne fra University of Michigan er sågar kommet frem til at så lidt som 10 minutters fysisk aktivitet OM UGEN kan gøre en mærkbar forskel på vores humør!
Ekstra positivt er det at det ifølge studiet er ligegyldigt hvilken type motion du dyrker. Forskerne fandt en positiv effekt af så forskellige træningsformer som udholdenhedstræning, holdtræning, udstrækning og balanceøvelser. Så du kan bare vælge det du bedst kan lide.
Motion giver glæde, glæde fører til motion
Studiet fra 2018 er et såkaldt review af 23 tidligere studier, hvori en bred mangfoldighed af mennesker deltog. Sandsynligheden for at føle sig lykkelig var, alt andet lige, 52 pct. højere for de deltagere der blev kategoriseret som meget fysisk aktive, 30 pct. for de moderat aktive og 20 pct. højere for de der bare var ganske lidt fysisk aktive, sammenlignet med dem der slet ikke var fysisk aktive. Det viste sig desuden at overvægtige mennesker var dem der fik allerstørst effekt på humøret af motionen.
Studiet skal dog tages med forbehold, for det kan ikke vise eventuelle sammenhænge. For eksempel er mennesker som føler sig lykkelige af alle mulige grunde, muligvis mere tilbøjelige til eller har bedre mulighed for at dyrke motion. Desuden fører det at deltage i social sport, fx holdsport eller holdtræning, til et større socialt netværk, som igen fører til bedre mentalt helbred, på samme måde som udendørs motion vil føre til naturoplevelser, som igen giver større glæde og positivitet, lyder det. Så uanset at motion i sig selv kan gøre dig lykkeligere, kan en positiv mental tilstand også føre til bedre muligheder for motion. Det går begge veje.
Depression kan forebygges
Forskerne fandt faktisk også en tærskel for hvor stor mental effekt man kan træne sig til. De som var fysisk aktive i 150 til 300 minutter om ugen, boostede nemlig deres humør i lige så høj grad som dem der var endnu mere aktive. Der skal med andre ord ikke en kæmpestor indsats til.
Det er også konklusionen på et norsk studie, der fulgte knap 34.000 raske voksne gennem 11 år, og viste at de der var fysisk aktive, reducerede risikoen for depression, og at størstedelen af den beskyttende effekt opstod allerede ved lavt niveau af motion og uafhængigt af intensitet. Studiet anslår at 12 pct. af de registrerede depressions-tilfælde ville kunne have været forebygget, hvis alle havde dyrket mindst en times motion om ugen.
Konditionstræning kan afhjælpe angst
Det norske studie så imidlertid ikke den samme effekt ift. angst. Men her så et andet norsk studie i 2018 på patienter som lider af angst, men ikke er en del af det psykiatriske system, og det viste at de der trænede, oplevede mindre angst end kontrolgruppen som ikke trænede, OG at træning med høj intensitet havde bedre effekt på angst end lav intensitet. Også her er forskningen dog stadig mangelfuld og kan fx ikke pege specifikt på hvilken type eller dosis af træning der er bedst.
Sikkert er det dog, at modsat medicin er træning en behandlingsmulighed som har få eller ingen bivirkninger, og som samtidig forbedrer en masse andre sundhedsparametre som fx kropsvægt og blodtryk.
Og det er da i sig selv lige til at blive i godt humør af.
Tekst: Marianne Nørup, fysioterapeut
Foto: Shutterstock
Kilder: The American Journal of Psychiatry, online, okt. 2017, Journal of Happiness Studies 2018, Norsk Helseinformatikk, nhi.no
NB.: Har du svært ved selv at komme i gang, eller er du utryg ved, hvad din krop kan tåle, så lad os hjælpes ad. På klinikken kan du både få hjælp til at træne selv, eller du kan træne på hold, hvor I støtter hinanden og har det hyggeligt.
Axeltorv Fysioterapi 49218022.
Helsingør Kommunes side om udendørstræning er her - tjek for en sikkerheds skyld om den er åben mht Covid-19. Dog er den skønne natur i vort område altid åben ;). God sommer.