|
|
|
Her er Sidste Nyt med inspiration
fra
Axeltorv Fysioterapi
. Godt lys gør os sundere og gladere11-12-2018 13:09
Gør noget godt for din nattesøvn, dit immunforsvar og dit humør - og bliv samtidig mere effektiv.
Hvordan? Kom udenfor - hver dag.
Vil du gerne sove bedre om natten, styrke dit helbred og komme i bedre humør?
Så er løsningen måske enklere end du tror. Hvis du sørger for at få en vis portion dagslys hver dag, opnår du nemlig en række positive gevinster.
Dagslyset har blandt andet stor indflydelse på vores døgnrytme og dermed vores søvnkvalitet. Celler i øjet registrerer lys og farver, og via komplicerede forbindelser hæmmer lyset dannelsen af melatonin, der populært kaldes et søvnhormon.
Man kan sige at lyset holder os vågne på det rigtige tidspunkt af døgnet og får os til at sove bedre om natten.
Og det er godt for helbredet – søvn styrker blandt andet vores immunforsvar og vores effektivitet.
Dagslyset varierer i intensitet og farve hen over døgnet, og særligt lyset om morgenen er vigtigt.
Dagslys giver glade og produktive medarbejdere
Lysets intensitet er også afgørende for humøret, ved vi fra forskning. En undersøgelse fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Aarhus Universitetshospital har blandt andet vist at folk der er ude i dagslys mindst to timer hver dag, har 40 pct. lavere risiko for at blive triste og deprimerede end andre. Men selvom Olaf Hauge udstiller hos Axeltorv Fysioterapi22-11-2018 09:53 Kunstforeningen for Helsingør og Omegn har i samarbejde med Axeltorv Fysioterapi arrangeret en udstilling med kunstmaleren Olaf Hauge.
Udstillingen kan ses i åbningstiden hos fysioterapeuterne, Bjergegade 22, 3000 Helsingør i perioden 29. november 2018 til 14. januar 2019.
Olaf Hauge er uddannet gymnasielærer, men har malet i mange år. Der er sket en stor udvikling i hans malerier indenfor de sidste 5 år, hvor han har været elev hos Michael Støvring og lært maleteknik, komposition, motiv- og farvevalg.
Langt de fleste billeder bliver i dag malet med akrylfarver.
Billederne er langt fra ensartede i motivvalg, men alligevel er der en gennemgående malestil. Motivmæssigt vil der i mange af billederne være hentet inspiration fra forskellige geografiske områder, ligesom også mytologiske emner forekommer, og så citeres ofte mere eller mindre kendte malere.
OBS: Fernisering
Der er fernisering den 29. november 2018 kl. 17.00-18.00, hvor foreningen er vært ved et glas vin og lidt snacks, alle er meget velkomne. Smerte er en oplevelse – som sult eller kærlighed11-11-2018 15:54 Du kan lære at tackle smerterne!Du er ikke alene. Hver femte dansker lever med kroniske smerter. Men hvad vil det egentlig sige – og hvorfor kan man ikke helbrede dem?
Det kræver en længere forklaring, men den er værd at sætte sig ind i. Smerte er en oplevelse – som sult eller kærlighed.
I det 17. århundrede foreslog den franske filosof, matematiker og videnskabsmand, René Descartes, at mennesker adskilte sig fra (andre) dyr ved vores evne til at tænke og fx forestille os en fjern fremtid. Kroppen, mente han, mindede om dyrenes, mens sjælen var et gudommeligt anliggende.
Denne opdeling af mennesket i to dele – krop og psyke – har forfulgt os lige siden, selvom de færreste i dag tror, at mennesker har en sjæl som er adskilt fra kroppen og som er sæde for vores bevidsthed. I dag er de fleste fagfolk derimod enige om at hjernen, ikke ’sjælen’, er den afgørende faktor for vores bevidsthed.
Men hjernen er – imodsætning til Descartes fejlagtige teori – en del af kroppen, ikke en adskilt enhed. En praktisk konsekvens er, at smerter der fx mærkes i ryggen, altid er ’rigtige’, og at ingen smerter kan være ’psykiske’ (eller ’fysiske’).
Smerte er altså en oplevelse på lige fod med fx sult, vrede og kærlighed. Dine nerver er dit biologiske alarmsystem.Nervecellerne i hud, muskler, Lev godt med din gigt - kom og hør hvordan30-10-2018 19:41
Gigtskolen og Axeltorv Fysioterapi sætter fokus på de mange gigtsygdomme og hvordan motion og kost påvirker disse.
Det sker ved et arrangement den 28. november kl. 18.00 hos Axeltorv Fysioterapi. Reumatolog og fysiurg Hanne Kunze Christensen og fysioterapeut John Kalo fra Gigtskolen vil denne aften gennemgå de fleste gigtsygdomme i detaljer, samt fortælle om træning og behandling. Der vil være fokus på, hvordan motion, kost og livsstil kan forbedre din fysiske tilstand og forebygge en forværring af sygdommen. Indehaver og fysioterapeut Karen-Louise Edelgaard vil fortælle om GLA:D træningen og de mange forskellige hold klinikken tilbyder.
Da der er begrænset antal pladser er tilmelding til arrangementet nødvendigt.
* Holddnr: 288007 * Navn: Rundt om gigt v/Hanne Kunze og John Kalo * Start: 28‑11‑2018 * Start tid: 18:00 * Sted: Axeltorv Fysioterapi, Bjergegade 22C, 3000 Helsingør (trapper og elevator) * Pris kr. 50,-
.
Fysisk aktivitet holder Parkinson nede23-10-2018 12:36
Hold dig selv i gang –
og hold Parkinson nede
Langsomme bevægelser, stivhed i musklerne og rysten. Det er nogle af de mest karakteristiske symptomer ved Parkinsons sygdom. Heldigvis er det muligt at sænke sygdomsudviklingen ved hjælp af motion – et nøgleord når vi taler håndtering af Parkinson.
Parkinson er en kronisk fremadskridende sygdom, der ikke kan forebygges. Til gengæld er det muligt at forsinke sygdommens udvikling med motion. – Fysisk aktivitet med høj intensitet er meget effektiv for personer med Parkinson, det viser solid videnskabelig dokumentation, siger Astrid Blom, direktør for Parkinsonforeningen, og fortsætter: – Vi anbefaler derfor høj-intensitetstræning to til tre gange om ugen – suppleret med almindelig daglig fysisk aktivitet.
Grin dig til bedringGerda har, siden hun fik sin Parkinson-diagnose, trænet hos FysioDanmark i Randers, hvor hun får rådgivning og hjælp til træning hos sin faste fysioterapeut Mikael Jørgensen. I fysioterapien er der både mulighed for fælles holdtræning og individuel træning, superviseret af en fysioterapeut. – I holdsalen træner vi alt muligt; vi laver bevægelse for hele kroppen og arbejder med balance og gang. Mange personer med Parkinson har en dårlig gang, hvor de falder sammen og bliver foroverbø Når akillessenen gør ondt ...05-10-2018 13:50 Det er indgribende når akillessenen gør ondt – og det kan kræve tålmodighed at komme af med.
Struktur, tålmodighed, styrketræning og tilpasning af belastning er nøglen til at overvinde kronisk overbelastning af akillessenen. Efterårssæsonen er her og mange motionister starter eller øger deres træning. Og øger dermed risikoen for en overbelastningsskade i akillessenen, hvis de ikke er opmærksomme. Akillessenen er den største sene, vi har i kroppen, og den danner et fælles hæfte for de 3 lægmuskler.
Særligt løbere og udøvere af sport hvor der hoppes meget, er udsatte for skader i akillessenen – 6 % af den generelle befolkning og 9 % af alle motionsløbere oplever akillessene-overbelastning.
SymptomerTypiske symptomer er ømhed, hævelse og nedsat funktion: Om morgenen føles senen stiv og øm. Det går bedre op af dagen, mens der er forværring om aftenen. Hver gang man har siddet ned, er der smerter og stivhed når man skal i gang igen. Det er vigtigt at skelne mellem midtsene- og slutsene-smerter, da de behandles lidt forskelligt. Midtsenen sidder 2-5 cm over hælen, mens slutsenen sidder ved hælen og kan skabe hævelse/en bule bag på hælen, som kan irriteres af tætsiddende fodtøj. En variant er seneskede-irritation, som er sjælden og ikke omt Lisbeth Aasvang udstiller hos Axeltorv Fysioterapi03-10-2018 12:12
Kunstforeningen for Helsingør og Omegn har i samarbejde med Axeltorv Fysioterapi arrangeret en udstilling med kunstmaler Lisbeth Aasvang.
Udstillingen er i perioden fra den
4. oktober til den 26. november 2018
og kan ses i åbningstiden mandag til fredag 10.00-16.00.
Lisbeth Aasvang har malet i mange år, og de sidst 6 år har hun modtaget undervisning på flere kurser.
I øjeblikket er Lisbeth Aasvang i gang med at lære at male portrætter. Der males med akryl farver på lærred og i mange forskellige stilarter. Det vigtigste er dog glade farver, glade billeder, glade tilskuere og en glad kunstner. Kom glad og få en dejlig oplevelse.
Der er fernisering den 4. oktober 2018 kl. 17.00-18.00, hvor foreningen er vært ved et glas vin og lidt snacks, alle er velkomne. Stavgang er god motion for ryggen og kan øge kalorieforbrændingen17-09-2018 16:51 Lone spørger:
For nogle år siden var stavgang meget populært, men jeg synes ikke man ser ret mange gå med stave mere. Er det fordi det ikke virker?
Jeg har en veninde som er meget begejstret for det, og som går flere gange om ugen, og hun prøver at overbevise mig om, at det er noget for mig.
Jeg synes ærlig talt det ser lidt komisk ud. Hvad er det specielt gode ved denne form for gang? Er det bedre end bare at gå en tur? Og kan jeg dyrke den ”sport”, selvom jeg har lidt rygproblemer?
Leif Skive, praktiserende læge, foredragsholder og forfatter til bl.a. Motions-manualen,
svarer:
Ja, du kan sagtens dyrke ”stavgang”, eller som det hedder internationalt, ”Nordic walking”.
Det vil endda være rigtig godt for din ryg, fordi du vil få bevæget alle de små led og udvikle din muskulatur i både lænderyg og brystryg, men også i ben, skuldre og arme.
Når du går uden stave, vil brystryg, skuldre og arme ikke være lige så aktive.
En anden fordel ved at anvende stavene er at du har ”fire-punkt-støtte”, og det betyder at mennesker med balanceproblemer har det meget lettere, når de går med stave – i stedet for to ben har de jo faktisk nu fire.
Kalorieforbrændingen er 20% højere ved stavgang end ved almindelig rask gang – vel a Har du rygsmerter?04-09-2018 15:17 Så er du ikke alene!
Vi kan forståeligt nok blive bange, når ryggen gør ondt. Men rygsmerter er som regel helt ufarlige og går heldigvis over i langt de fleste tilfælde.
Alt fra gamle vaner, skader og inaktivitet til psykologiske faktorer og kulturelle forhold kan skabe både nedsat kontrol og nedsat bevægelse af ryggen.
Med efterfølgende tilgang til ryggens bevægelser kan du efterforske, udforske og undersøge, hvordan din ryg har det. Det kan fx blive en aha-oplevelse at mærke, at du godt kan bevæge dig til den ene side, mens den anden side føles låst eller måske smertefuld.
Og at smerter eller låsninger lige så stille kan mindskes eller opløses. Giv det tid! Brug øvelserne løbende igennem dagen. Prøv at udføre dem hver dag i 30 dage. Og mærk så forskellen. Disse øvelser er ikke den endegyldige løsning, men kan være et godt sted at starte for at lære sin ryg bedre at kende. Bevægelserne i de viste øvelser foregår i ét plan. Husk at ryggen kan mere end at bøje og strække, og der findes mange andre lignende øvelser som arbejder mere med evnen til at bøje til siden eller dreje kroppen. Hvis du får smerter under eller efter træningen, kan du forsøge at gøre bevægelserne lidt mindre eller holde dig lidt t&ael Fysisk aktivitet og træning kan hjælpe ældre med demens23-08-2018 09:58 Bedre balance og bedre fysisk funktion er blandt de mange positive effekter af fysisk aktivitet og træning til demente. Og det ser endda ud til at træning også kan indvirke positivt på adfærdsforstyrrelser som irritabilitet, uro og aggression.
Mennesker med demens er allerede i de tidligere faser af sygdommen mindre fysisk aktive og har nedsat fysisk funktionsevne i forhold til raske på samme alder, viser nyere undersøgelser. Det viser sig blandt andet ved nedsat ganghastighed, balance, kondition og muskelstyrke.
Derudover kan et tidligt kendetegn ved demenssygdom være problemer med at udføre en motorisk og en kognitiv opgave samtidigt (dual-task opgaver). Mange aktiviteter i dagligdagen, som fx påklædning, indkøb og madlavning, stiller krav til netop dual task-kapaciteten.
Alt dette kan give den demente udfordringer med blandt andet at udføre almindelige daglige aktiviteter i hjemmet (kaldet ADL – almindelig daglig livsførelse), ligesom det kan øge risikoen for fald og hospitalsindlæggelse.
God effekt på en række faktorerEn lang række studier har fundet positiv effekt af fysisk aktivitet og træning på fysisk funktion og ADL hos mennesker i forskellige faser af demens. Med træning (oftest en kombination af konditions-, balance- og styrketræning) kan man forbedre den generelle fysiske funktion, ganghastigheden og balanc <
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
>
Ny udstillerer i Axeltorv Fysioterapi.
Kunstforeningen for Helsingør og omegn har i samarbejde med Axeltorv Fysioterapi arrangeret en udstilling med kunstmalerne Anne Jersild Christie Birkehaug og Eva Arnsfelt. Udstillingen kan beses hos Axeltorv Fysioterapi i åbningstiden Alle er velkomne!
Vore naivistiske malerier er små festlige, fantastiske, humoristiske og farverige malerier. Et univers med sit eget forståelige sprog udført i et genkendeligt billedsprog. Underfundige udtryk og en fortælling, der står åben for iagttagelse, fordybelse og oplevelse. Den naive kunst er kendetegnet ved en umiddelbar fabuleren, manglende perspektiv og en stor farveglæde som dekorerer og udsmykker. Den skildrer menneskers hverdag, glæde, livsudfoldelse og sætter måske gang i et lille frækt smil.
Anne Jersild: Billedmager, har malet i Naivistisk Malegruppe gennem en del år.
Christie Birkehaug: Kunst:Håndværk. Har malet abstrakt/figurativt fra andre verdener. Symboler og farver fortæller historier for mig. Maler i Naivistisk Malegruppe. Eva Arnsfelt: Billedmager, har udstillet flere steder bl.a. i Helsingør Bycenter 1922-23. Har oprettet Naivistisk Malegruppe i 2016, samt et malehold på Stubben i 2023.
|
|
|
|
|